Wycieczka zawodoznawcza.
27 maja br. klasa 2 Technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z wychowawcą – p. Martą Maciejak i opiekunem – p. Anną Funką- Leciejewską udała się na wycieczkę zawodoznawczą do pasieki w Katarzynowie. Jej właścicielka opowiedziała zainteresowanym uczestnikom o swojej pracy, która jest jednocześnie pasją i sposobem na życie.
Uczniowie znacznie poszerzyli swoją wiedzę z zakresu produkcji miodów. Zobaczyli i dowiedzieli się, w jaki sposób zbudowane są ule, na jakiej zasadzie pszczoły się do nich dostają, przenoszą pyłek, nektar i propolis. Dowiedzieli się również, jak działają ich enzymy, co to jest pierzga, jak powstaje wosk oraz w jakim celu i gdzie przeprowadzana jest apiinhalacja.
Wizyta w pasiece zakończyła się wspólnym, ciepłym posiłkiem i przeświadczeniem, że ciekawie byłoby tam jeszcze kiedyś powrócić.
Marta Maciejak