Konkurs gastronomiczny- „Bitwa na drobiowe smaki”

22 kwietnia 2024 r. w naszej szkole odbył się szkolny etap Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego – „Bitwa na drobiowe smaki”, którego głównym celem było podkreślenie zalet płynących ze spożywania polskiego drobiu oraz odkrywanie nowych i kreatywnych sposobów na przygotowanie potraw z wykorzystaniem tego składnika.
Zadaniem uczniów było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem drobiu.
Uczniowie klas I, II, III, IV w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zostali ocenieni przez doświadczonego szefa kuchni Pana Piotra Ostrowskiego, który na co dzień pracuje w Pałacu w Pakosławiu. Ocenie podlegał: smak, sposób prezentacji potrawy, techniki przygotowania, kreatywność i organizacja pracy.
I miejsce zajęły: Michalina Jarczewska i Jagoda Bartkowska- uczennice z klasy IV.
Zwieńczeniem etapów szkolnych będzie udział uczennic w konkursie regionalnym.
Trzymamy mocno kciuki i życzymy powodzenia!
Opracowała: Monika Świtała