EDUKACYJNA WIZYTA RAWICKICH GASTRONOMÓW W „BREWICZU”
Uczniowie klasy III technikum, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu, uczestniczyli w wycieczce zawodoznawczej do lokalu gastronomicznego BREWICZ. Młodzież mogła zobaczyć zupełnie nowy lokal gastronomiczny, który łączy dwie funkcje – browaru i restauracji w jednym pomieszczeniu. Właściciel Brewicza pan Karol Kaniewski opowiedział nam bardzo szczegółowo w jaki sposób produkuje piwo i jakie czynniki wpływają na jego jakość. Pokazał nam część produkcyjną, kuchnię restauracyjną oraz bar. Uczniowie mogli zobaczyć w jaki sposób są bonowane, a następnie realizowane zamówienia od gości.
Wizyta w Brewiczu była bardzo ciekawa. Uczniowie przyjrzeli się z bliska produkcji piwa, całej aparaturze i systemowi dystrybucji piwa. Ciekawym elementem wystroju restauracji były zbiorniki do warzenia piwa ustawione w sali restauracyjnej, do których można było zajrzeć i zobaczyć jak wyglądają od środka. Serdecznie dziękujemy panu Karolowi Kaniewskiemu za umożliwienie obejrzenia browaru i restauracji Brewicz.
Renata Uźniak
nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSZ w Rawiczu